Home / Uncategorized / ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ …. ΑΡΘΡΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ …. ΑΡΘΡΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ….

 

Μερικοί έξυπνοι τρόποι να βελτιώσουμε το κόστος συντήρησης των χώρων πρασίνου στο σπίτι μας.

 

Στις μέρες μας διανύουμε την πιο μεγάλη οικονομική κρίση μετά το μεσοπόλεμο. Η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας, η αβεβαιότητα για το μέλλον των επαγγελματικών μας δρόμων είναι αβέβαιη και ταυτόχρονα τόσο αβέβαιο φαίνεται και το μέλλον των παιδιών μας.

Σε μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τα οικονομικά μας αρχίσαμε σιγά σιγά να κάνουμε περικοπές στις δαπάνες του σπιτιού μας και με μεθοδικότητα να τις ελαχιστοποιήσουμε και να τις έχουμε υπό έλεγχο. Στα περισσότερα σπίτια ο κήπος, το μπαλκόνι είναι η επέκταση του σπιτιού μας και αναμενόμενο είναι οι περικοπές να επηρεάζουν και το χώρο αυτό, οπότε να μην υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών τους.

Πώς μπορούμε όμως να βελτιώσουμε το κόστος συντήρησης ενός χώρου πρασίνου στο σπίτι μας;

Θα δούμε παρακάτω μερικά tips με τα οποία ο κήπος μας θα γίνει λιγότερο δαπανηρός και ταυτόχρονα θα μας δίνει την δυνατότητα να προσθέτουμε και μερικές πινελιές, για να μας φτιάχνει την διάθεση.

Το βασικότερο συστατικό για την ύπαρξη ενός κήπου-μπαλκονιού είναι το νερό. Θα πρέπει να κάνουμε συχνά ελέγχους στο υπάρχον αυτόματο πότισμα για να αποφευχθούν τυχόν διαρροές. Επίσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το πότισμα ενός φυτού με αυτόματο σύστημα ποτισμού είναι αποτελεσματικότερο από το πότισμα με το χέρι και με λιγότερη κατανάλωση νερού. Σε οικίες στο εξωτερικό χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ειδική εγκατάσταση, ώστε το νερό της κουζίνας που χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα πιάτων, φρούτων και λαχανικών να καταλήγει στον κήπο κατευθείαν για πότισμα ή σε ειδική δεξαμενη όπου αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση.

Επίσης άλλη μια ξενόφερτη συνήθεια των βόρειων χωρών και η οποία δειλά δειλά εμφανίζεται και στην χώρα μας είναι η κομποστοποίηση, όπου στην ουσία ρίχνουμε σε ειδικούς κάδους τα διάφορα λαχανικά και φρούτα που έχουν σαπίσει στο ψυγείο μας ή έχουν περρισέψει από το γεύμα μας ή τις φλούδες από τα λαχανικά μας. Σε συνδυασμό με κλαδιά από το κλάδεμα του κήπου και με προσθήκη λίγου χώματος, σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποκτήσουμε τελείως ανέξοδα οργανική κοπριά για να την προσθέσουμε στα φυτά μας.

Επίσης κατά την δημιουργία ενός κήπου ή την προσθήκη φυτών σε έναν παλιό κήπο θα πρέπει πλέον να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις απαιτήσεις τους σε νερό και κατά πόσον είναι ανθεκτικά φυτά στο κλίμα μας και σε αρρώστιες. Ετσι πετυχαίνουμε λιγότερα έξοδα για σκευάσματα αντιμετώπισης των εχθρών τους.

Επίσης θα πρέπει να κάνουμε πράξη την συνήθεια που είχαν οι μεγαλύτεροι, οι οποίοι στους κήπους ή στα μπαλκόνια τους διατηρούσαν πολλά φυτά, τα οποία τα χρησιμοποιούσαν για το φαγητό. Τα ξυνόδενδρα και τα οπωροφόρα επανέρχονται και συνδυάζονται όμορφα με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική ενώ ταυτόχρονα αποτελούν για μερικούς μια μικρή οικονομική ανάσα. Επίσης, η δημιουργία ενός χώρου με κηπευτικά και αρωματικά φυτά ακόμα και σε γλάστρες μπορεί να ενισχύσει το πορτοφόλι της οικογένειας και ταυτόχρονα να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής της.

Επίσης η δημιουργία κάποιων σκευασμάτων από τα υλικά της κουζίνας μας, για την καταπολέμηση κάποιων ασθενειών των φυτών, μπορεί να βελτιώσει το οικοσύστημά μας και ταυτόχρονα να μας απαλλάξει από το κόστος αγοράς εφάμιλων σκευασμάτων. Για τη μελίγκρα θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούσαμε ένα σκεύασμα με νερό και πράσινο σαπούνι. Επίσης για το σαλιγκάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κεσεδάκια με λίγη μπύρα μέσα, ενώ για τα ακάρεα νερό ζεσταμένο με κανέλλα και πολλά άλλα ακόμη που τα έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα.

Ας ευχηθούμε η περίοδος που διανύουμε να διδάξει σε όλους μας πώς να κάνουμε λιγότερες σπατάλες, και να είμαστε λιγότερο καταναλωτικοί, ώστε να επιβαρύνεται το περιβάλλον μας όσο το δυνατόν λιγότερο. Με αυτόν τον τρόπο όλοι θα πάμε ένα βήμα μπροστά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *