Home / Uncategorized / ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Η ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Η ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Humlegården_Stockholm_02_2005-09-11

Πλησιάζοντας για άλλη μια φορά στις δημοτικές εκλογές ακούω και διαβάζω τα προγράμματα των υποψηφίων καθώς και τους απολογισμούς των νύν δημοτικών-νομαρχιακών παρατάξεων που έχουν τη τωρινή καρέκλα της δημαρχίας-νομαρχίας….και καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα τα τελευταία 18 χρόνια που ψηφίζω…μια από τα ίδια. Ναι ακούγεται απλό και ίσως και επιπόλαια έκφραση αλλά τα περισσότερα έχουν θυσιαστεί στις πολιτικές σκοπιμότητες και την αναχρονιστική αντίληψη που έχουμε σαν κοινωνία για το περιβάλλον.

Τους τελευταίους μήνες πριν τις εκλογές βλέπεις μια κινητικότητα στις νησίδες, στα πάρκα και στους χώρους αθλοπαιδιών των παιδιών, κάποιοι θέλουν να σου θυμίσουν με αυτή την εμφάνιση του ‘’σαλιγκαριού’’ μετά τη βροχή πως υπάρχουν εδώ και κάνουν έργο, ένα έργο βιτρίνας μερικές φορές το οποιο έχει ψηφοθηρικό σκοπό. Η Αθήνα και όλες οι μεγαλουπόλεις της χώρας μας υστερούν πολύ στη χάραξη πολιτικού οράματος για μια πράσινη πόλη η οποία να έχει σαν βασικό άξονα τον πολίτη της. Έναν πολίτη ο οποίος συνωστίζεται στα λιγοστά πάρκα τα σαββατοκύριακα για να προσφέρει στα παιδιά του μια μικρή διασκέδαση, χωρίς να μπορεί να αφήσει με ασφάλεια τα παιδιά του να παίξουν στις παιδικές χαρές καθώς είναι κακοσυντηρημένες οι εγκαταστάσεις και υστερούν και στα πρότυπα ασφαλείας. Έναν πολίτη που αναγκάζεται να ζεί σε μια πόλη με μηδενικό πράσινο στους ορεινούς όγκους της, με κάκκιστη ρυμοτομία, με ανύπαρκτη πράσινη πρωτοβουλία για να αλλάξει η ποιότητα ζωής από τις αρμόδιες αρχές, με μια πράσινη παιδεία και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον σε αρχικό στάδιο και τέλος μιας οικονομικής κρίσης που ήρθε και έβαλε ταφόπλακα σε όποιες αξιοπρεπείς κινήσεις είχαν πάρει σάρκα και οστά.

Κλασσικό χαρακτηριστικό του Έλληνα όταν γυρνάει από ένα ταξείδι σε ευρωπαική πόλη είναι να τη συγκρίνει αρνητικά με τη πόλη που ζεί και να θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο και άτυχο που δεν έχει καλή συγκοινωνία με τα Μ.Μ.Μ, για τα απέραντα ‘’καθαρά’’ πάρκα που μαζεύουν τους κατοίκους της πόλης για πικνικ τα Σαββατοκύριακα, για το πολύ καλό σχεδιασμό των ποδηλατοδρόμων, για το σύστημα ανακύκλωσης που έχουν, για την οικολογική συνείδηση που χαρακτηρίζει τους πολίτες της πόλης κ.α.

Κι όμως δεν υστερούμε…μπορούμε να αλλάξουμε δραστικά την ποιότητα ζωής μας και να αποκτήσουμε καθαρότερα πνευμόνια και να καμαρώνουμε και εμείς για τη πόλη μας σαν ‘’κοκόρια΄΄!!

Ας δούμε το πρότυπο της Στοκχόλμης και ας κλέψουμε ιδέες..

Η Στοκχόλμη είναι μια πράσινη πόλη , μια πόλη η οποία βραβεύτηκε το 2010 ως πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης, διακρίθηκε για το εκτεταμένο πρόγραμμα της που αποβλέπει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην πόλη μέσω έργων καθαρισμού των υδάτων και μείωσης του θορύβου, καθώς και της δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος για τα απόβλητα, συστήματος για τη χρέωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, και περισσότερων χώρων αναψυχής, όπως, παραλίες για μπάνιο.  Το νερό και τα πάρκα καταλαμβάνουν τα 2/3 της πόλης (40%).  Το νερό της Στοκχόλμης είναι τόσο καθαρό που μπορείτε να ψαρέψετε σολομούς, να κολυμπήσετε, ακόμη και να το πιείτε. Μπορείτε να πιάσετε σολομούς στα νερά έξω από το Βασιλικό Ανάκτορο της Στοκχόλμης!  Είναι η πρώτη πόλη στον κόσμο που απέκτησε εθνικό κήπο. Ο Εθνικός Κήπος είναι το καμάρι της πόλης και καλύπτει περισσότερα από 27 τετ. χλμ.

Εντός του νομού υπάρχουν επτά εθνικοί δρυμοί, 38 κήποι και 100 πάρκα!!

Σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από το κέντρο, μια βιομηχανική περιοχή υποβάλλεται σε ένα πλήρες «λίφτινγκ» ως το 2030. Σύμφωνα με το όραμα των κατασκευαστών, η μέχρι πρότινος υποβαθμισμένη περιοχή σε λίγα χρόνια αναμένεται να αποτελεί μια hi-tech συνοικία κύρους με πυρήνα τις μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ως την ολοκλήρωσή της εκτιμάται ότι θα φιλοξενεί 10.000 έξυπνες κατοικίες με σχεδόν ανύπαρκτο ενεργειακό αποτύπωμα και σύστημα απορρόφησης απορριμμάτων προς ανακύκλωση, 30.000 εταιρείες, εμπορικά καταστήματα, οδικά δίκτυα με δημόσιες συγκοινωνίες και ηλεκτρικά οχήματα και φυσικά ένα υπερσύγχρονο λιμάνι που θα προσφέρει τη δυνατότητα ηλεκτροδότησης των πλοίων προκειμένου να μη χρησιμοποιούν τα καύσιμά τους ενόσω βρίσκονται δεμένα και συνεπώς να μην παράγουν ρύπους.

Στα βόρεια της Στοκχόλμης υπάρχει μια συνοικία που «λειτουργεί» με πυρήνα τη γεωθερμία και την αποθήκευση ηλιακής θερμότητας στο υπέδαφος. Ο οικισμός Ανεμπεργκ, που ολοκληρώθηκε το 2002, αποτελείται από 50 κατοικίες μεγέθους από 63 τ.μ. ως 125 τ.μ. κατασκευασμένες εξ ολοκλήρου από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Ανά τριετία οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε δημοσκοπήσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών, κατά πόσο είναι ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση και τι βελτιώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στο αστικό περιβάλλον.

Κατά τη σύνταξη αυτού του άρθρου μπορεί και να ‘’πέφτω’’ ψυχολογικά συνειδητοποιώντας ότι στο τομέα του αστικού πρασίνου είμαι πολίτης Γ’ κατηγορίας αλλά πεισμώνω διότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε την ποιότητα ζωής στη πόλη που ζούμε.

Στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ας βάλουμε σε προτεραιότητα το αστικό πράσινο και τη βελτίωσή του και ας οραματιστούμε για τα παιδιά μας μια μεσογειακή Στοκχόλμη!!

Πηγή: tovima.gr