Home / Uncategorized / ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΜΑΣ

κηπος3

Τα φυτά εκτός από την ομορφιά που δίνουν στο χώρο τον οποίο φυτεύονται μπορούν να γίνουν και το επίκεντρο του σπιτιού μας με το ύφος ενός έργου τέχνης. Η “γλυπτική φυτών” ή η “ψηφιδοκαλλιέργεια” αποτελούν τον καρπό της συμβίωσης πολλών μορφών τέχνης, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, την ανθοκομίας, όλες αποτυπωμένες μέσα από ένα φυτό ή θάμνο.

Πολλοί λίγοι γνωρίζουν την τέχνη της διαμόρφωσης ενός φυτού σε σχήμα, της γλυπτικής φυτών ή ακόμα και της αναπαράστασης ενός αντικειμένου μέσα από τα κλαδιά ενός δέντρου. H τέχνη της σύνθεσης ενός μοτίβου, μιας εικόνας, ενός πίνακα ή γλυπτού με τη χρήση προσεκτικά επιλεγμένων και κλαδεμένων φυτών ονομάζεται και ψηφιδοκαλλιέργεια, η οποία μάλιστα παραμένει η πιο θεαματική μορφή της φυτοκομικής έκφρασης. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ιδέας που έχει ο “γλύπτης” στο μυαλό του, σε συνδυασμό με μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία θέλει πάνω από όλα μεράκι και υπομονή για να πετύχει. Αυτή η μορφή μοντελισμού, προσαρμοσμένη στα φυτά, χαρίζει μια διαφορετική διάσταση στην έννοια του φυτού όπως την έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας.

Η δημιουργία υψηλής πολυπλοκότητας σχεδίων, γεωμετρικών ή φανταστικών μορφών, σκηνών, αριθμών ή γραμμάτων χρησιμοποιώντας ανθισμένα φυτά ή φυτά με έντονο φύλλωμα παραμένει ωστόσο και μια μορφή τέχνης για πεπειραμένους φυτοκόμους. Η καταγωγή της βρίσκεται στα περίφημα γεωμετρικά διακοσμημένα παρτέρια (γνωστά και σαν παρτέρια χαλιά ή λουλουδοχαλιά) που έχουν συνδεθεί με τους κήπους της εποχής της Αναγέννησης.

Λίγα είναι τα φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σχήματα και τέτοιου είδους γλυπτική. Κάποια από αυτά είναι το λιγούστρο τζονάρντουμ, το πυξάρι, η δάφνη απόλλωνος, ο τάξος, το λέυλαντ και τώρα τελευταία έχει κάνει την εμφάνισή της μια πολύ ανερχόμενη τεχνική, με τη διαμόρφωση αρωματικών φυτών όπως η λεβάντα και το δενδρολίβανο.

Τα παραπάνω φυτά τα πλέκουμε μέσα σε συρμάτινα μεταλλικά σχήματα που λειτουργούν ως καλούπια. Κλαδεύοντας τα φυτά με το σχήμα που έχει το καλούπι παίρνουν την κατάλληλη μορφή. Ο γενικός κανόνας είναι πως τα φυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι αυτά που δίνουν ένα πυκνό αποτέλεσμα αλλά και δέχονται το αυστηρό κλάδεμα.

Χρειάζονται σχετικά συχνή περιποίηση και συντήρηση που είναι ουσιαστικά το συνεχές κλάδεμα, έτσι ώστε να μην ξεφεύγουν από το σχήμα τους και επίσης η συχνή εφαρμογή διαφυλλικών λιπασμάτων, κυρίως αζωτούχων, για την καλή ευρωστία των φύλλων.

Βλέπουμε λοιπόν πως εκτός από τα παραδοσιακά γλυπτά, η δημιουργία γλυπτών σε κήπους προσδίδει ένα ιδιαίτερα θεαματικό αποτέλεσμα. Στο Μόντρεαλ του Καναδά γίνεται η παγκόσμια έκθεση ψηφιδοκαλλιέργειας, όπου 32 χώρες συμμετέχουν με μεγάλα φυτικά αγάλματα. Επίσης μια βόλτα στο βοτανικό κήπο Van Dusen στο Βανκούβερ του Καναδά θα σας εντυπωσίαζε σίγουρα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα και να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο http://www.dinfo.gr/?p=12963 και στο http://www.valentine.gr/mosaiculture_gr.php