Home / Uncategorized / ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ…ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΕΥΚΟΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ…ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΕΥΚΟΛΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ!!

dsc20050604_133440_34211

Τα τελευταία 2 χρόνια έχω παρατηρήσει πως πολλοί φίλοι και πελάτες μου ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την γη και να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν αγροτεμάχια τα οποιά είναι παρατημένα και σε αδράνεια με σκοπό να έχουν ένα επιπρόσθετο εισόδημα ή ακόμα και να είναι η βασική πηγή για μια νέα επαγγελματική αρχή στη ζωή τους.

Ο Έλληνας ανήσυχο πνεύμα όπως πάντα και ταυτόχρονα κυνηγός του εύκολου χρήματος είδε το κεφάλαιο ‘’νέες καλλιέργειες σαν μια μεγάλη ευκαιρία στον καιρό της οικονομικής κρίσης. Πιστέψτε με πως δεν είναι κάτι τόσο απλό και εύκολο να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη χωρίς να έχει ωριμάσει στο μυαλό μας πρώτα..

Παρακάτω θα αναλύσουμε τις νέες καλλιέργειες και τις προοπτικές τους στην ελληνική και διεθνή αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποξένωσης της κοινωνίας μας από την ελληνική φύση και τα προϊόντα της είναι πως πολλοί από εμάς δεν αναγνώριζαν την ρίγανη, το δενδρολίβανο, την μαντζουράνα και πολλά άλλα αρωματικά φυτά! Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πολύ συχνά να διαφημίζουνε σε εφημερίδες και περιοδικά τις νέες καλλιέργειες και να δημιουργείτε τροφή για προβληματισμό και συζήτηση μεταξύ μας. Καλλιέργειες σαλιγκαριών, ιπποφαές, της ρίγανης, της τρούφας, του ροδιού, της κρανιάς, του γκότζι μπέρι και πολλών άλλων καλλιεργειών που πολλοί από εμάς δεν είχαμε ακουστά στο παρελθόν άρχισαν να γίνονται αντικείμενο συζήτησης.

Από τις γνωστότερες καλλιέργειες στο ευρύ κοινό είναι της τρούφας, τι είναι η τρούφα όμως πολλοί λίγοι γνωρίζουν…. Η τρούφα είναι ένα είδος μανιταριού το οποίο αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου. Διακρίνεται σε 7 ποικιλίες οι οποίες όλες μεγαλώνουν στο υπέδαφος 5-30εκ, κυρίως βελανιδιάς, αριάς, πεύκου, πουρναριού κ.α μεσογειακών φυτών και έχει μηδαμινές απαιτήσεις σε νερό, λιπάσματα και περιποίηση. Η χρήση της σαν έδεσμα ή στην φαρμακοβιομηχανία μερικές ποικιλίες της έχουν κάνει να έχουν πολύτιμη αξία στο εμπόριο, ενδεικτικά να αναφέρω πως σε μια φθηνή ποικιλία το κόστος ενός κιλού κυμαίνεται στα 50-80 ευρώ, και μιας ακριβής ποικιλίας στα 3000-7000 ευρώ το κιλό. Το κόστος επένδυσης ανά στρέμμα είναι περίπου 6000 ευρώ μαζί με την αγορά κατάλληλου αγροτεμαχίου χωρίς το κόστος ειδικού σκυλιού ή θηλυκού γουρουνιού που χρειάζεται για την περισυλλογή της.

Τι είναι το γκότζι μπέρυ;

Μερικά από τα στοιχεία που περιέχει ο καρπός του ΄΄΄μούρου της ευτυχίας’’

  • περιέχει 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών τα 8 που θεωρούνται απαραίτητα.
  • περιέχει 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο
  • περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B (Β1, Β2, Β6)
  • έχει περισσότερη Β-καροτίνη και από το καρότο, και το πλήρες φάσμα των αντιοξειδωτικών
  • έχει περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
  • έχει βιταμίνη E, η οποία σπανίζει σε φρούτα
  • έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (ανά μονάδα βάρους)
  • περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία
  • περιέχει «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ, που είναι ρυθμιστές της ορμονικής λειτουργίας
  • έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Το γκότζι μπέρι αναπτύσσεται σε άγονα, αμμώδη εδάφη αλλά καλά στραγγισμένα. Είναι φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα αλλά το κλαδεμά του πρέπει να γίνεται σωστά και την κατάλληλη περίοδο μετά την καρποφορία του. Η περισυλλογή του καρπού ξεκινάει από τον δεύτερο χρόνο και πρέπει να γίνεται με τα χέρια.

Στο ένα στρέμμα φυτεύονται περίπου 250 φυτά σε γραμμική φύτευση και ανάλογα με την περιοχή αποδίδουν 600 εώς 1000 κιλά το στρέμμα. Με μια μέση τιμή αγοράς κιλού 6 ευρώ το μεικτό κέρδος κυμαίνεται από 4000 εώς 6000 ευρώ ανά στρέμμα.

 Μύρτιλλο

Ένα φυτό για τον ελληνικό αγρό!!

Οι καρποί του μύρτιλλου έχουν ένα μπλε χρώμα και τρώγονται κατευθείαν από τα δέντρα αλλά μπορούν και να συσκευαστούν και να καταψυχθούν. Ακόμη εκτός από την υπέροχη γεύση που διαθέτουν, συμβάλλουν λόγω των ουσιών τους στη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου διότι οι καρποί αυτοί διαθέτουν και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες διαφόρων παθήσεων και αυτό αποδείχτηκε μέσω επιστημονικών ερευνών. Επίσης χρησιμοποιείται κατά κόρον στην φαρμακοβιομηχανία και την κοσμετική. Η διάρκεια της καλλιέργειας είναι περίπου τρείς δεκαετίες. Ο αριθμός των φυτών που καλλιεργούνται ανά στρέμμα είναι γύρω στα 220. Η μέση ποσότητα των καρπών υπολογίζεται στα 900 με 1000 κιλά ανά στρέμμα. Τα έξοδα της συγκομιδής των καρπών με τα χέρια κυμαίνεται στα 700 με 1000 ευρώ ανά στρέμμα και η ποσότητα καρπών που βγαίνει με τα χέρια είναι γύρω στα 4-5 κιλά ανά ώρα. Η διάρκεια για να αναπτυχθούν οι καρποί είναι 3 με 6 εβδομάδες, ανάλογα και με το είδος του μύρτιλλου. Η περίοδος της συγκομιδής γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον τα μέσα του εώς και τις αρχές του φθινοπώρου. Τέλος η τιμή που πωλούνται οι καρποί είναι γύρω στα 4 με 5 ευρώ το κιλό.

Τα έξοδα εγκατάστασης ενός στρέμματος δενδρώδους μύρτιλλου κυμαίνεται στα900 με 1000 ευρώ το στρέμμα. Ακόμη κάθε χρόνο τα έξοδα για να καλλιεργηθούν, συντηρηθούν και παρθούν οι καρποί ενός ολοκληρωμένο στρέμματος μύρτιλλων κυμαίνεται στα 1500 ευρώ το στρέμμα.Τα ετήσια έσοδα από τη καλλιέργεια είναι στα 4000 με 5000 ευρώ το στρέμμα και τα καθαρά έσοδα από 2800 μέχρι 3400 ευρώ το στρέμμα.

Το πρόβλημα με τις νέες καλλιέργειες είναι πως δεν υπάρχει τεχνογνωσία στην εγχώρια αγορά υλοποίησης τέτοιων επενδύσεων καθώς και είναι πολύ δύσκολο να διαθέσεις το προϊόν εύκολα στην εμπορική αγορά χωρίς να παρακάμψεις τους μεσάζοντες. Επίσης η αστάθεια της αγροτικής πολιτικής και η μη ευνοϊκή μεταχείριση των νέων επενδύσεων από φορολογική πλευρά είναι ένας σοβαρός παράγοντας που πρέπει να λάβει σοβαρά ο υποψήφιος καλλιεργητής. Επίσης αυτή η ευκολία επένδυσης χωρίς κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχει περίπτωση σε ορισμένες καλλιέργειες να δημιουργήσει κορεσμό στην ζήτηση του προϊόντος στο μέλλον.

Άρθρο δημοσιευμένο στην εφημερίδα www.e-voula.gr 12/12.

(πνευματικά δικαιώματα καταχωρημένα).

Στοιχεία επικοινωνίας : info@greenplus.gr / info@mariosgrogos.com